Home / Livsstil / 3 tips: Sådan værner du om miljøet

3 tips: Sådan værner du om miljøet

Det er ikke nogen hemmelig, at miljøet de senere år lider mere og mere under vores adfærdsvaner. Forurening, hårde kemikalier og rygning er bare nogle af de ting, der belaster miljøet. Læs med her og få tre tips til at passe bedre på miljøet.

Drop rygningen

Det kan være hyggeligt at samles om en smøg til fester og andre begivenheder, men når du suger nikotinen ud af din cigaret, tænker du sikkert ikke over de forskellige måder, du skader miljøet på. Det kan du undgå ved at skifte over til en e-cigaret, som er et skånsomt alternativ.

Tobaksrygning er hårdt for miljøet. Faktisk belaster det både planter, skove, dyreliv og lokalbefolkninger rundt om i verden. Dyrkning af tobak er et stort foretagende, men jorden og naturen lider under det. Kunstgødning og andre midler bruges til at give tobaksplanterne de bedste vilkår for at vokse, så de senere kan bruges til at producere en cigaret. Jorden tager skade, og en ubalance skabes i naturen. Skove fældes, fordi brænde herfra skal sikre tobakstørringen, så tobaksproduktionen kan opretholdes.

Flere steder i verden forsvinder sågar hvert år mange kvadratmeter af skove, så folk verden over kan ryge tobak. Befolkningen lider også under produktionen af tobak, for i stedet for at bruge marker til at dyrke afgrøder, optager dyrkningen af tobak i stedet en stor del af markpladsen.

Du kender sikkert selv bybilledet, der efterhånden flyder over af små, gule stumper af cigaretrester. I 2007 blev det vedtaget, at det ikke længere er lovligt at ryge på cafeér og andre restaurationer, der har mere end 40 kvadratmeter. Det har betydet noget for gadebilledet. For efter forbuddet er der kommet endnu flere skodder, der ligger og skader miljøet. Det tager nemlig op mod fem år for naturen at nedbryde det lille, men skadelige cigaretskod.

En e-cigaret er ikke bare miljøvenlig, den er også mere skånsom mod dit helbred og din pengepung.

Indfør gode rutiner i hjemmet

Mange smider store mængder mad ud hver måned. Det er spild af gode ressourcer, og det tærer på miljøet. Derfor er en af de mest effektive måder at passe på miljøet, at mindske dit madspild til et minimum. Det er naturligvis svært helt at undgå at smide mad ud – men smider du kun lidt mad ud, belaster du også kun miljøet lidt. Og omvendt – smider du meget mad ud, belaster du også miljøet mere.

For at undgå at smide mad ud er det en god idé at lave en madplan. Sæt dig eksempelvis ned hver søndag og læg en plan for, hvad du skal spise den kommende uge. På den måde ved du, hvad du skal købe ind, når du står i supermarkedet. En af de store fælder under indkøb er nemlig, at du ikke rigtig ved, hvad du skal købe – og så ender det hurtigt med at du smider lidt af hvert i indkøbskurven. Og i virkeligheden får du kun spist en lille del af det, mens resten ligger og bliver dårligt i køleskabet, så du til sidst er nødt til at smide det ud. Med en madplan vil du ikke bare være god ved miljøet, din økonomi vil også takke dig for det.

Det er dejligt at stå under den varme bruser. Men et overforbrug af vand er også en af de store syndere, når det kommer til miljøbelastning. Sluk i stedet for vandet, når du sæber dig ind i badet. Det samme gælder, når du børster tænder. Når du har væddet børsten med vand og kommet tandpasta på, er der ingen grund til at lade vandet løbe. Du står jo alligevel bare og børster dine tænder. Og her kan du igen spare penge, samtidig med at du værner om miljøet.

Hop på cyklen

Vi kender det alle sammen. Det er fristende at starte bilen for at køre på arbejde eller i supermarkedet. Men faktum er, at din bils udstødning er noget af det, der belaster miljøet mest. Gør det derfor til en vane at vælge cyklen fremfor bilen, hvis du vil være god ved miljøet – og ikke mindst dig selv.

Du behøver ikke helt droppe bilen, men du kan eksempelvis starte med at mindske dit forbrug af den, og i stedet hoppe på cyklen halvdelen af gangene. Alt hjælper. Du vil også hurtigt opleve, hvordan du får et boost af den friske luft, som cykelturen giver dig. Det er derfor en ekstra bonus, at du møder ind på arbejde med energitanken fyldt, eller at du har mere overskud til tøjvask, rengøring og andre gøremål, når du kommer hjem.

Ved at indføre små, men gode vaner i dit liv kan du altså både hjælpe dig selv og ikke mindst miljøet til at komme i en endnu bedre forfatning.

About zhenzar

Check Also

Disse ting stiger i popularitet i 2018

Hvis du holder af at prøve anderledes ting og investere i nye former for produkter, er denne korte skrivelse med sikkerhed tiltænkt lige netop dig. Det kan nemlig være umådelig svært at finde den fornødne inspira...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *